Als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen! 

Di was het startpunt van Bosk. In de zomer van 2022 wandelden meer dan 1000 bomen honderd dagen door de binnenstad van Leeuwarden. Bosk maakte de stad groener, stiller en zorgde voor verbinding. Het verhaal achter Bosk – als bomen kunnen wandelen, kunnen wij zeker veranderen –  sluit naadloos aan op thema van NCE24. Evenementen als Bosk hebben ook een functie als ‘eyeopener’, om ons te confronteren met de gevolgen van ons eigen handelen op de samenleving.  

Bosk wil, naast het stimuleren van het vergroenen van steden, een bijdrage leveren aan de omslag naar een wereld in harmonie met de natuur. Bosk ontving in 2022 de Nationale Evenementenprijs (Innovatie), en in 2023 de Dutch Design Award (Habitat en Publieksprijs). Bosk is een coproductie van Arcadia en gemeente Leeuwarden.  

Bosk is bedacht door landschapskunstenaar Bruno Doedens en wijlen Joop Mulder. In zijn  themasessie laat Doedens zien wat de onverwachte wandelende Bosk-oase had op het leven van mensen en hoe collectieve inspanning een stad nieuw leven kan inblazen door stappen te zetten naar een duurzame wereld. 

Naar Bosk, introduceert Doedens ook Circle4Change, de opvolger van Bosk. Een vrolijk licht activistisch landschapskunstwerk. Een drieduizend kilometer lange cirkellijn door negen landen van Europa – waarvan Nederland er één is – verbindt, inspireert en daagt ons uit goede voorouders te zijn en het lange-termijn-denken te omarmen. Een meerjarig gesamtkunstwerk over samenleven in balans met natuur en planeet.