Genomineerden Evenementenprijzen 2024 bekend

De jury van de Nationale Evenementenprijzen heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Evenementenprijzen 2024. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. Big Rivers Festival (Dordrecht), De Grote Schijn (Rotterdam) en de Vierdaagsefeesten (Nijmegen) komen nog in aanmerking voor ‘Beste Publieksevenement’.

Nieuw dit jaar is de Event Impact Award. Alkmaar Ontzet 450 Jaar, De Stadskaravaan Vlaardingen en Utrecht Pride zijn hiervoor genomineerd. 

Binnenkort presenteren de genomineerden voor de evenementenprijzen 2024 zich met een pitch aan de jury. Deze bepaalt vervolgens de winnaars. Bij de uiteindelijke beoordeling wegen inhoudelijke elementen als visie, aanpak, toegankelijkheid, samenwerking met stakeholders en maatschappelijke relevantie voor de stad mee.  

De jury 

De jury van de Nationale Evenementenprijzen staat onder leiding van Johan Moerman (voormalig directeur Rotterdam Festivals). Verdere vaste juryleden zijn Demelzha Blinker, Willem Westermann en Marianne Dijkshoorn. De jury wordt aangevuld door jaarlijks roulerende leden. Namens de winnaars in de categorieën Evenementenstad van het Jaar en Beste Publieksevenement 2023 zijn dit Kevin Rouwette (wethouder Valkenburg aan de Geul), Bob van der Kolk (Evenementencoördinator Almere City Marketing) en Egbert Lassche (corso Sint Jansklooster). Daarnaast neemt een student plaats namens een van de hogescholen met een evenementenopleiding. Dit jaar is dat Jip Cornelissen van de Fontys Hogeschool. 

Nationaal Congres Evenementen 

De Nationale Evenementenprijzen voor de 19de keer uitgereikt. Sinds 2014 gebeurt dat tijdens het Nationaal Congres Evenementen. Dat is dit jaar op maandag 8 april 2024 in Valkenburg aan de Geul. 

Thema is ‘Evenementen, waar doen we het voor?’ Door corona weten we dat het welzijn van de mens (en vooral jongeren) achteruit holt zodra er geen evenementen zijn. Hoewel we de coronacrisis achter ons hebben gelaten, zijn de uitdagingen in het evenementen-landschap er niet minder op geworden. Hogere kosten, terugtrekkende hulpdiensten, personeelstekorten, gebrek aan vrijwilligers, strengere vergunnings- en veiligheidseisen en een diverse maatschappelijk thema’s spelen organisatoren parten. 

Dit bericht is een bewerking van het persbericht verzonden op 4 maart 2024.

Eerdere winnaars van de Nationale Evenementenprijzen