Sieraad van de stad Alkmaar 

Een geslaagd evenement begint met een gouden plek. Niet langer in gebruik als gebedshuis is de Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar dé evenementlocatie in Alkmaar. Als statige dame steekt ze uit boven de eeuwenoude daken van de historische binnenstad. Door de nauwe samenwerking met Taqa Theater de Vest aan de overkant van het Canadaplein zijn de nieuwste theater-technische oplossing beschikbaar voor intieme zakelijke besprekingen en grootse publieksevenementen.  

De Grote Sint Laurenskerk is een basiliek in de stijl van de Brabantse gotiek. Het Koororgel is een van de bekendste van Nederland en trekt bezoekers uit binnen- en buitenland. In de Orgel-Top-15 van Nederland van De Volkskrant staat het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel of Koororgel op de tweede plaats. “Dit is een klankkleurenwonder, de beste reden om de zeespiegelstijging tegen te gaan,” zo oordeelde de Volkskrant. Elke vrijdag na afloop van de Kaasmarkt vinden er gratis orgelconcerten plaats voor bezoekers en bewoners van Alkmaar. 

In 2023 viert de stad 450 Jaar Alkmaar Ontzet. De bevrijding van Alkmaar wordt herdacht en gevierd door een jaar lang activiteiten te programmeren door de hele stad. De evenementen zijn bedacht en uitgevoerd door professionele organisaties én bewoners van de stad. De Grote Kerk is hierbij het decor voor traditionele en nieuwe onderdelen van Alkmaar Ontzet.  Het plaatsen van het Grote Raam, het moderne glas-in-lood kunstwerk van ontwerper en kunstenaar Fiona Tan, is de apotheose van dit jubeljaar. Hiermee wordt het grootste raam van het Europese vasteland toegevoegd aan de rijke geschiedenis van de meer dan 500 jaar oude kerk.  

Bas Banga Fotografie