Siart Smit

Siart Smit is sinds december 2018 algemeen directeur/bestuurder van Oerol

Het Oerol Festival behoeft geen introductie meer. Het festival, ooit opgericht door Joop Mulder, vond in 1982 voor het eerst plaats en beleeft in 2023 zijn 40e editie. Directeur Siart Smit vertelt het verhaal over de bijzondere relatie tussen festival en locatie, en deelt zijn visie over de rol van het festival in het maatschappelijk veld.

In no time zijn alle beschikbare tickets voor het festival uitverkocht, iedereen wil dit locatietheaterfestival mee maken. Het hele eiland Terschelling staat gedurende 10 dagen in juni geheel in het teken van Oerol. Het eiland als podium dus: de eilandmarketing van het Friese waddeneiland zal er de vingers bij aflikken: place making in optima forma!

Maar hoe sterk is de band tussen Oerol en Terschelling? Op welke wijze versterkt Oerol het verhaal van Terschelling? En vice versa! En op welke wijze komt de maatschappelijke meerwaarde van Oerol voor Terschelling tot uiting. Immers Oerol wil een ‘werkplaats voor een leefbare toekomst’ zijn. Hierbij neemt Oerol steeds vaker stelling in belangrijke thema’s en is sociaal engagement een belangrijke drijfveer.

Siart Smit vervult meerdere onbezoldigde nevenfuncties o.a. als voorzitter van de VVV Terschelling, voorzitter van het Fries Blockbusterfonds en voorzitter van broedplaats de Westerkerk. Hiervoor gaf hij leiding aan een groot jaarrond project over meertaligheid verbonden aan Leeuwarden/Fryslan culturele hoofdstad en was hij als adviseur bij meerdere kunstprojecten betrokken. Hij was twee keer adviseur voor de meerjarige subsidies bij Fonds Podiumkunsten. En was 8 jaar zakelijk directeur van Tryater. Voor die tijd werkte Siart in Amsterdam o.a. als marketeer bij Toneelgroep Amsterdam en als producent en impresario bij Impresariaat Wallis de Vries.