De Nationale Evenementenprijzen
Na ruim drie jaar afwezigheid in verband met de coronapandemie stond de prijsuitreiking van de Nationale Evenementenprijzen tijdens de 8e editie van het Nationaal Congres Evenementen weer op het programma.
In de categorie Evenementenstad van het jaar boven 100.000 inwoners is Almere tot winnaar uitgeroepen. In de categorie Evenementenstad van het Jaar tot 100.000 inwoners gaat de prijs naar Valkenburg aan de Geul. In de categorie Beste Publieksevenement is Bloemencorso Sint Jansklooster er met de hoofdprijs vandoor. De Evenementen Innovatieprijs gaat naar Bosk Arcadia.
Wil jij jouw evenement of stad nomineren voor de Nationale Evenementenprijzen? Zodra dit kan lees je hier hoe dat in zijn werk gaat.
Nationale Evenementenprijzen
Over de Nationale
Evenementenprijzen
Stichting Nationale Evenementenprijzen
De nationale evenementenprijzen bestaan sinds 2001. Door de jaren heen zijn er verschillende soorten prijzen uitgereikt. Rode draad zijn de prijzen voor beste evenementengemeente en het beste publieksevenement.
De verantwoordelijkheid voor de prijzen ligt bij de Stichting Nationale Evenementenprijzen, opgericht in 2002. Belangrijkste doel is de professionaliteit van de sector publieksevenementen te vergroten. Een van de middelen daarvoor is de jaarlijkse uitreiking van de evenementenprijzen. Sinds 2014 gebeurt dit ceremonieel tijdens het Nationaal Congres Evenementen (NCE), hét platform voor eventprofessionals. Het bestuur van de Stichting bestaat momenteel uit:
- Gerben Baaij (Dordrecht Marketing & Partners)
- Renske Satijn (Rotterdam Festivals)
- Marie-Octavie den Hollander (gemeente Den Haag)
- Michel Winkelman (gemeente Utrecht)
- Eric Boselie (Eindhoven247)
De coördinatie voor de evenementenprijzen ligt sinds 2014 bij Respons Evenementen – Toerisme – Citymarketing uit Amsterdam.
Jury Evenementenprijzen
Een deskundige jury kiest jaarlijks de winnaars van de Nationale Evenementenprijzen. Deze jury wordt aangesteld door het bestuur van de Stichting Nationale Evenementenprijzen. Respons verzorgt het secretariaat en de ondersteuning.
Voor de categorieën beste evenementengemeente, beste evenement en meest innovatieve evenement kunnen organisatoren of gemeenten zich aanmelden. Over Lifetime Achievement Award en de Grand Prix beslist de jury zelf. Dat gebeurt op basis van duidelijke criteria. De jury kent een deels vaste bezetting:
- Johan Moerman (Johan Moerman advies, International Festivals and Events Association)
- Demelzha Blinker (Zelfstandig marketingadviseur)
- Willem Westermann (Namens Vereniging van Evenementenmakers VVEM)
- Maarten van Bottenburg (Hoogleraar Universiteit van Utrecht)
- Marianne Dijkshoorn (Adviseur toegankelijkheid en inclusie)
Daarnaast zijn er vier zetels die jaarlijks rouleren:
- Student van een HBO gespecialiseerde evenementenopleiding
- Winnaar beste evenementengemeente voorgaand jaar (>100.000)
- Winnaar beste evenementengemeente voorgaand jaar (<100.000)
- Winnaar beste publieksevenement voorgaand jaar
Categorieën
Categorieën Evenementenprijzen
Sinds 2001 is de aanpak voor een groot deel gelijk gebleven. Maar door de jaren heen is er wel variatie geweest in de rubrieken waarvoor prijzen werden uitgereikt. Op dit moment kennen we de zes categorieën:
- Beste evenementengemeente > 100.000 inwoners
- Beste evenementengemeente < 100.000 inwoners
- Beste publieksevenement
- Evenementen Innovatieprijs
- Lifetime Achievement Award
- Grand Prix
Beste evenementengemeente
Deze categorie is er al sinds de start van de evenementenprijzen. Sinds 2015 geldt een verdeling in grote en kleine gemeente. De dynamiek verschilt namelijk sterk waardoor een vergelijk lastig is. De prijs wordt uitgereikt aan de gemeente die visie en lef heeft getoond op evenementengebied. Een visie gestoeld op consistent beleid en robuuste uitvoering. De gemeente kan duidelijk laten zien wat de bijdrage van evenementen is geweest aan vooraf bepaalde doelstellingen. De prijs wordt uitgereikt aan gemeenten die zijn beoordeeld over een (voorgaand) kalenderjaar.
Beste publieksevenement
Ook deze rubriek is er al sinds 2001. Hoewel er verschillende titels zijn gebruikt, was de insteek altijd gelijk. De winnaar van deze prijs is een evenement dat aantoonbare heeft bijgedragen aan maatschappelijke, economische en/of promotionele van een stad of regio. Daarnaast is het evenement professioneel georganiseerd en uitgevoerd. De prijs is voor organisatoren en voor de toetsing wordt teruggekeken naar het voorgaand jaar.
Evenementen Innovatieprijs
De prijs bestaat sinds 2015 en is vanaf toen driemaal toegekend aan organisatoren. Zij komen in aanmerking als het gaat om een geheel nieuw evenement, een nieuw onderdeel van een bestaand evenement óf het op een verrassende manier inzetten van bestaande (onderdelen van) evenementen. Ook voor deze prijs wordt teruggekeken naar het voorgaand jaar.
Gemeenten en organisatoren die voor de titels beste evenementengemeente, beste publieksevenement of voor de innovatieprijs in aanmerking willen komen, kunnen zich aanmelden. Daarnaast kennen we twee categorieën waarvoor dat niet mogelijk is maar de kandidaten / winnaars geheel door de jury worden bepaald.
Grand Prix
Deze wordt toegekend aan een evenement dat qua omvang, geschiedenis en uitstraling een fenomeen is geworden. Daarmee geeft het kleur aan het evenementenlandschap in Nederland. De Grand Prix wordt onregelmatig uitgereikt aan organisatoren. Dat gebeurde sinds 2004 slechts elf maal.
Lifetime Achievement Award
Deze persoonlijke prijs is bestemd voor diegenen die met hun evenement(en) een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse evenementensector. Ze hebben de branche beïnvloed en bijdragen aan de ontwikkeling en/of het belang van publieksevenementen. De eerste is uitgereikt in 2005. Er zijn slechts vier winnaars.
Criteria
Citeria voor de Nationale
Evenementenprijzen
De Evenementenprijzen worden toegekend door een jury op basis van een reglement. Voor de categorieën Beste Evenementengemeente, Beste Publieksevenement en Innovatieprijs kunnen gemeenten en/of organisatoren zelf inschrijven. De jury kiest uit alle inschrijvingen een aantal genomineerden die de kans krijgen een presentatie te geven. De jury kiest vervolgens de winnaars per categorie. Bij de uiteindelijke keuze zijn de criteria zoals opgenomen in het juryreglement leidend. Het reglement wordt vastgesteld door het bestuur van de Stichting Nationale Evenementenprijzen.
Voor de Grand Prix en de Lifetime Achievement Award is aanmelding niet mogelijk. De jury heeft hier de vrijheid zelf keuzes te maken, echter wel op basis van het kader van het juryreglement Nationale Evenementenprijzen.