Onno Hoes

Keynote speaker Onno Hoes is al 40 jaar actief in verschillende rollen op het snijvlak van de private en publieke sector: als bestuurder, politicus of als voorzitter van een brancheorganisatie of onderzoekscommissie. Momenteel is Hoes onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van Beeld en Geluid in Hilversum en vicevoorzitter van het Concours Hippique Indoor Brabant. Ook is hij bestuurslid bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat zorgdraagt voor de organisatie van de nationale activiteiten op 4 en 5 waaronder de coördinatie van de 14 Bevrijdingsfestivals in Nederland. Vooral maatschappelijke vraagstukken doen zijn hart sneller kloppen: als zelfstandig adviseur begeleidt hij bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van fysieke en sociale veiligheid en bestuurlijke samenwerking/integriteit.

Trots zijn wij op de aanwezigheid van Onno Hoes als keynote speaker tijdens de NCE 2024. Wij gaan met hem in gesprek over onder ander het lot van de bevrijdingsfestivals die in 2023 aan een zijden draadje hingen. Na de coronajaren en de torenhoge inflatie stond het water ze aan de lippen. Gemeenten, provincies en de Tweede Kamer erkennen het belang van de bevrijdingsfestivals voor de samenleving en daarom komt er een noodfonds om de festivals overeind te houden.

“Ik ben heel blij met de erkenning van Den Haag dat bevrijdingsfestivals cruciaal zijn om vrijheid en democratie centraal te stellen”, aldus Onno Hoes. “Op die dag vieren wij de bevrijding van Nederland en steeds meer mensen denken ook aan bevrijdingen in oorlogen elders in de wereld.” In zijn keynote blikt Onno Hoes terug op de turbulente periode eerder dit jaar en vertelt hoe hij ook als burgemeester van Maastricht, Haarlemmermeer en Roermond van nabij heeft meegemaakt hoe gemeenten en (gratis te bezoeken) festivals in de openbare ruimte elkaar proberen te vinden.