Themasessies
Themasessie 1: Strijd om de evenementenkalender
Na de inspirerende maar natuurlijk veel te korte keynotes van Jeroen De Schuyteneer en Siart Smit, praat Ben van der Burg nog even met ze door. Ger Welbers, directeur Alkmaar Marketing, neemt ook plaats aan de tafel. Hoe ziet het Oerol als ‘werkplaats voor een leefbare toekomst’ eruit volgens Siart Smit. En hoe houdt Jeroen de Schuyteneer de Stad Gent leefbaar met de twee mega-evenementen in de zomer en in de winter. En vanuit Alkmaar vult Ger Welbers aan: welke keuzes maken zij ten aanzien van de focus op evenementen die de gemeente Alkmaar (maatschappelijk) meer opleveren dan ze kosten en hoe versterken de beeldbepalende evenementen van Alkmaar het merk.
Themasessie 2: Omgevingswet een vloek en een zegen
De Omgevingswet houdt ons allemaal al jaren bezig. De invoering van de wet wordt steeds uitgesteld, maar het gaat een keer komen. Hoog tijd om dit onderwerp bij de horens te vatten, want in de strijd om de evenementenkalender krijgen we er een nieuwe dimensie bij. Ben van der Burg gaat in gesprek met Franc Faaij, hoofd festivalteam Rotterdam Festivals, Sil Doeksen, accountmanager Evenementen bij Gemeente Groningen en Martijn Diepenhorst, bestuursrechtadvocaat bij Plus One Legal, en specialist op het gebied van evenementenvergunningen.
In de zomer van 2021 ondertekenden de betrokken partijen uit de gemeente Súdwest-Fryslân gezamenlijk het ambitiedocument toekomstbestendige Sneekweek. Dit samenwerkingsconvenant was het startsein om het toekomstbeeld van de Sneekweek te bepalen. In het najaar van 2021 is er door vertegenwoordigers van de gemeente Súdwest-Fryslân, Stichting Uit in Sneek, Koninklijke Watersportvereniging Sneek, Sneek Promotion en Vereniging Ondernemend Sneek hard gewerkt aan het vertalen van deze ambities.
Esther Poiesz deelt vanuit haar rol als kwartiermaker Sneekweek 2.0 haar ervaringen van het proces. Wat ging er goed, wat ging veel minder gemakkelijk dan gedacht, wat waren de tegenvallers en wat de aangename positieve verrassingen. Sinds februari 2022 is Assenaar Sander ten Bosch directeur van de Stichting Sneekweek. Vanuit zijn ervaringen met o.a. het TT-Festival in Assen, DelfSail in Delfzijl en de side-events rondom de F1 in Zandvoort, is hij voortvarend aan de slag gegaan in Sneek. Sander vertelt over de samenwerking met de horeca, gemeente SWF en concessieovereenkomsten.
Themasessie 4: Lucky numbers van evenementen
Tijdens covid-19 zijn we er achter gekomen hoe belangrijk het is om te beschikken over goede en complete informatie over de evenementensector. In opdracht van de samenwerkende brancheverenigingen, becijferde Respons dat de totale evenementensector een omvang heeft van € 7,4 miljard aan directe omzet en daarmee groter is dan de bioscoop-, theater- en poppodiumsector bij elkaar! Pre-corona waren er ruim 100.000 banen in de evenementensector. Deze facts in plaats van feelings helpen bijvoorbeeld beleids- en evenementenmakers. In een interactieve sessie voert Lex Kruijver van Respons ons mee door het evenementendata-woud. Aan de hand van langjarige monitoring van de sector en de nieuw ontwikkelde tools, komt hij met opmerkelijke feiten en nuttige inzichten die je direct kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.
Themasessie 5: De zoektocht naar sociaal kapitaal
Afgelopen jaar is de vrijwillige inzet landelijk gedaald met 10%. Het vinden van nieuw sociaal kapitaal voor evenementenorganisatoren is van levensbelang op de krappe arbeidsmarkt, dit geldt niet alleen voor professionals. Organisatoren zijn naarstig op zoek naar nieuwe (doel)groepen vrijwilligers, zowel op en tijdens het evenement, maar ook voor het besturen van evenementen. Actuele thema’s als inclusiviteit en diversiteit moeten daarbij een grote(re) rol krijgen in het vrijwilligersbeleid van organisaties. In een interessante sessie deelt Gijs Bernard van KEES “best practices” uit het land. En Gijs heeft ook alvast een tip: Denk niet in vacatures of functieomschrijvingen, maar in energie, mogelijkheden en wederkerigheid!

© bjorn staps photography