Showcases
Showcase 1 Als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen!
Dit was het startpunt van Bosk. In de zomer van 2022 wandelden meer dan 1000 bomen honderd dagen door de binnenstad van Leeuwarden. Bosk maakte de stad groener, stiller en zorgde voor verbinding. Het verhaal achter Bosk – als bomen kunnen wandelen, kunnen wij zeker veranderen – sluit naadloos aan op thema van NCE24. Evenementen als Bosk hebben ook een functie als ‘eyeopener’, om ons te confronteren met de gevolgen van ons eigen handelen op de samenleving.
Bosk wil, naast het stimuleren van het vergroenen van steden, een bijdrage leveren aan de omslag naar een wereld in harmonie met de natuur. Bosk ontving in 2022 de Nationale Evenementenprijs (Innovatie), en in 2023 de Dutch Design Award (Habitat en Publieksprijs). Bosk is een coproductie van Arcadia en gemeente Leeuwarden.
Bosk is bedacht door landschapskunstenaar Bruno Doedens en wijlen Joop Mulder. In zijn themasessie laat Doedens zien wat de onverwachte wandelende Bosk-oase had op het leven van mensen en hoe collectieve inspanning een stad nieuw leven kan inblazen door stappen te zetten naar een duurzame wereld.
Naar Bosk, introduceert Doedens ook Circle4Change, de opvolger van Bosk. Een vrolijk licht activistisch landschapskunstwerk. Een drieduizend kilometer lange cirkellijn door negen landen van Europa – waarvan Nederland er één is – verbindt, inspireert en daagt ons uit goede voorouders te zijn en het lange-termijn-denken te omarmen. Een meerjarig gesamtkunstwerk over samenleven in balans met natuur en planeet.
Showcase 2 May I have your votes please?
In de ontwikkelingen binnen de evenementensector blijken kwalitatieve data steeds belangrijker. Jaarlijks houdt Respons de quickscan evenementen met verwachtingen van organisatoren voor het komend jaar. Daarnaast is Respons actief betrokken bij de ontwikkeling van beleidsvisies voor verschillende gemeenten. Daarbij wordt veel informatie opgehaald bij organisatoren (groot en klein), bewoners, gemeentelijke beleidsmedewerkers en belanghebbenden zoals winkeliers, horeca, culturele instellingen en sport. Via enquêtes, interviews en live sessies.
Data is key, dat weten ze bij Respons. Al ruim 30 jaar verzamelen ze er cijfers over de (grotere) evenementen van verschillende typen. Of het nu gaat over festivals, concerten, beurzen, kermissen, sportevenementen, markten of optochten… Respons brengt de ontwikkelingen in aantallen, bezoekers en/of deelnemers en locaties in kaart. Kwantitatieve informatie die helpt bij bijvoorbeeld het schrijven van beleidsstukken. Gegevens die ook goed bruikbaar zijn als basis van onder andere impactstudies. Niet voor niets hebben partijen als CLVECTA en VVEM al jarenlang partnerships met Respons.
In een interactieve sessie gooit Respons partner Eduard Pieter Oud de kwantitatieve en kwalitatieve data in de mixer. Hij presenteert de cijfermatige ontwikkelingen in de sector en combineert die met verwachtingen, uitdagingen en beperkingen van en voor evenementen. Met opmerkelijke feiten en nuttige inzichten kun je direct aan de slag in de dagelijkse praktijk.
Showcase 3 Valkenburg Wielrennen zet(te) Valkenburg mondiaal op de kaart!
Sinds 2003 ligt de eindstreep van de Amstel Gold Race in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Enkele jaren later, toen koersdirecteur Leo van Vliet, daags voor de wedstrijddag, duizenden recreatieve fietsers rondom Valkenburg zag fietsen, werd ook de Toerversie Amstel Gold Race vanuit Valkenburg toegevoegd aan het wielerweekend. Nu, ruim 20 jaren later, is dit hele weekend onmisbaar geworden voor Valkenburg en omgeving. Met 15.000 recreatieve deelnemers op zaterdag en nog veel meer bezoekers plus honderdduizenden toeschouwers op zondag is de economische en maatschappelijke waarde van de Amstel Gold Race enorm.
Voor de gemeente Valkenburg aan de Geul is de Amstel Gold Race het jaarlijks terugkerende paradepaardje van alle wielerevenementen die de gemeente de afgelopen honderd jaar hebben aangedaan. Valkenburg ademt, mede dankzij de heroïsche Cauberg, wielrennen en de inwoners en ondernemers profiteren mee.
In een interactieve sessie neemt organisator Roy Packbier u mee achter de schermen van de Amstel Gold Race. En zelfs nog een stapje verder. Hoe zoekt de Amstel Gold Race verbinding met lokale verenigingen? Wat is de economische spin-off van de Amstel Gold Race? Hoe zorgt de Amstel Gold Race voor een continu draagvlak onder de inwoners en ondernemers? Wat levert dat wielrennen de gemeente Valkenburg eigenlijk op? En wat zijn de do’s en dont’s die de Amstel Gold Race de organisatie heeft geleerd en die van belang kunnen zijn voor andere gemeenten?
Showcase 4 Het ontzorgen van organisatoren als missie
De publieke belangstelling voor Eindhovense evenementen, zoals GLOW en Dutch Design Week is groot. De evenementen trekken zowel op regionaal, nationaal als internationaal niveau bezoekers. Daarmee nemen ook de verwachtingen toe. Om die hooggespannen verwachtingen waar te maken, worden organisatoren van evenementen ondersteund door Eindhoven247. Hét projectbureau van de gemeente Eindhoven dat de kennis en expertise in huis heeft om succesvolle, sfeervolle en vooral ook veilige evenementen te organiseren. Mariola Scheepstra ondersteunt organisatoren en gaat in op de groeiende uitdagingen bij de ondersteuning van organisatoren.
LInk naar:Deelnemerslijst Alkmaar